Lukas Korpelainen Sosiaaliliberaali yhteiskuntavaikuttaja Helsingistä. Blogissani kerron, miten maailma ja hyvinvointiyhteiskunta pelastetaan, tule mukaan keskusteluun!

Itsensätyöllistäjien ahdinko on osa laajempaa ongelmaa

Kävin itsensätyöllistäjien mielenilmaisussa tuimasti seisoskelemassa ennen kokoukseen rientämistä.

Kävin itsensätyöllistäjien mielenilmaisussa tuimasti seisoskelemassa ennen kokoukseen rientämistä.

 

Tilannekuva: Kansalaistori täyttyi tänään ihmisistä, jotka osallistuivat mielenilmaukseen, jonka tarkoitus on vastustaa palkansaajien ja yrittäjien välimaastossa olevien itsensätyöllistäjien tulkitsemista yrittäjiksi.

Olen muusikko, opiskelija, pätkätyöläinen, freelancer, yrittäjä, minkä lisäksi myös kansalaisaktivisti. Olen itse melkeinpä arkkityyppi siitä, mihin suuntaan työelämä on ollut menossa jo monta vuotta, ja voin sanoa, että Suomessa tarvitaan kipeästi muutosta.

Meillä on loppujen lopuksi kaksi ongelmaa ratkaistavana; meidän pitää taata kaikille perustoimeentulo, jonka päälle työn teko on aina kannattavaa, ja toisaalta meidän pitää poistaa turhat raja-aidat eri työn muotojen välillä, koskivat nämä rajat sitten sosiaaliturvaa tai verotusta. Tiivistettynä: sosiaaliturva on tilkkutäkki eikä työnteko ole aina kannattavaa.  Tämä ei ole vain itsensätyöllistäjien ongelma, vaikka se nyt tuli tällä kertaa heidän kauttaan esille.

Siksihän osaltaan ihmisiä on tänään osoittamassa mieltään Kansalaistorilla, kun yhtäkkiä heidät laitetaan samaan asemaan kuin yrittäjät, joiden sosiaaliturva on olematon.

Se, että ihmiset huolestuvat yrittäjiksi tulkitsemisesta, pitää sisällään sen, että yrittäjien sosiaaliturvan nähdään olevan huono. Huoli sosiaaliturvasta on siis yhteinen itsensätyöllistäjille ja yrittäjille. Yhä enenevissä määrin on vaikeaa ja myös turhaa luokitella ihminen yhdenlaista työtä tekeväksi. Nämä ongelmat koskevat myös työttömiä ja työllistäjiä ja kaikkia siltä väliltä, tämä on koko yhteiskunnan yhteinen ongelma, jonka ratkaisu on myös yhteinen.

Nyt on aika tehdä uudistuksia työmarkkinoissa ja sosiaaliturvassa, jos yhtään välitämme siitä, tehdäänkö suomessa tulevaisuudessa työtä. Esteet työn tekemiselle ja teettämiselle pitää poistaa, sillä olimme sitten taiteilijoita, pätkätyöläisiä, yrittäjiä tai jotain muuta, me kaikki haluamme vain tehdä työtä parhaan kykymme mukaan, eikö vain?

 

(Alkuperäinen kirjoitus julkaistu blogissa: http://korpelainen.fi/2015/12/14/itsensatyollistajien-ahdinko-on-osa-laajempaa-ongelmaa/)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Itsensä työllistäminen on sitä tulevaisuuden työtä olisi sitten freelanseri, kevytyrittäjä, lsuuskunnan jäsen tai kulttuuri ihminen. Olen muuten kovasti ollut innoissaan siitä miten perustulo voisi tuoda mukanaan kulttuurivallankumouksa ja kuinkanse voisi synnyttää uusia huipputason muusikoita, laulajia, maalareita, näyttelijöitä ha kirjailijoita. Kovasti myös tahdottu povata että työ taiteen ja kulttuurin parissa tulisi kuitenkin tulevaisuudessa häviämään pois digitalisaation takia sekä "turhana" vahvemman markkinatalouden tieltä. Itselle kyllä tulisi surku sillä en pidä kulttuuria mitenkään turhana mutta on hyvä ymmärtää että ihmisillä on kokoajan vähemmän rahaa nauttia kulttuurin hedelmistä.

Käyttäjän LukasKorpelainen kuva
Lukas Korpelainen

Sinua saattaa kiinnostaa tämä viime vuonna julkaistu kirjoitukseni aiheesta: http://www.issuex.fi/perustulo-taiteilijan-sosiaal... (Voisin muuten tuon ihan blogissakin julkaista.)

En usko, että taiteen tekeminen katoaa; onhan sitä köyhempinäkin historian aikakausina tehty. Ehkä hamassa tulevaisuuden työn kadottua kaikki vain filosofoimme ja harrastamme taidetta.. ;) Mutta hyvä huoli pohdittavaksi tuo taiteen kuluttajan ostovoima.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Toimituksen poiminnat

Sivut